Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovy 2023 - 2. část

13. 11. 2023
Čl. 15
Nájemné a úhrada za plnění spojená s užíváním družstevního bytu
(družstevního nebytového prostoru)
1. Nájemce družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) je povinen platit družstvu nájemné v poměrné výši nákladů a výdajů za správu družstevních bytů (družstevních nebytových prostorů) a na opravy, modernizaci a rekonstrukci domu, v němž se nacházejí, za stanovené období, včetně příspěvků na tvorbu dlouhodobé zálohy na opravy a dodatečné investice podle odst. 4. 
2. Nájemce družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) je povinen platit družstvu úhradu za plnění spojená s užíváním družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru).
3. Celková výše nájemného a úhrad za plnění spojená s užíváním družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) se stanoví podle jiných právních předpisů a zásad schválených členskou schůzí družstva. Pro účely stanovení výše úhrad za plnění spojená s užíváním družstevního bytu se má za to, že každý byt užívá minimálně jedna osoba.
4. Součástí nájemného je také pravidelný nebo jednorázový příspěvek určený na tvorbu dlouhodobé zálohy na opravy a dodatečné investice družstevních bytů (družstevních nebytových prostorů) a domu, v němž se nacházejí. Zásady pro stanovení příspěvku schvaluje členská schůze družstva v souladu s předpokládanými náklady na opravy a výdaji na dodatečné investice (modernizace a rekonstrukce). Zůstatek dlouhodobé zálohy na opravy a dodatečné investice se převádí do příštího roku a nevypořádává se s nájemcem družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) ani při ukončení nájmu.
5. Nájemné a úhrada za plnění spojená s užíváním družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) se platí zálohově, a to měsíčně nejpozději do konce příslušného kalendářního měsíce.
6. Vyúčtování zálohy na nájemné za kalendářní rok provede družstvo se členem družstva nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období, nestanoví-li jiný právní předpis jinak. Dlouhodobá záloha tvořená podle odst. 4. se do vyúčtování nezahrnuje.
7. Vyúčtování záloh na plnění spojená s užíváním družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) se provádí odděleně pro každý druh zálohy, a to nejpozději do čtyř měsíců po uplynutí zúčtovacího období, nestanoví-li jiný právní předpis jinak.
 
8. Přeplatek nebo nedoplatek z vyúčtování záloh podle odst. 6. a 7. je splatný nejpozději do tří měsíců po vyúčtování, nestanoví-li jiný právní předpis jinak. Přeplatek z nájemného podle odst. 6. může být převeden do dlouhodobé zálohy podle odst. 4. Při výplatě přeplatku nájemného nebo úhrad za plnění spojená s užíváním bytu (nebytového prostoru) má družstvo právo započíst své splatné pohledávky vůči nájemci družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru).
9. Nezaplatí-li nájemce družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) zálohu na nájemné nebo zálohu na plnění spojená s užíváním družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) nebo nedoplatek z vyúčtování záloh podle odst. 6. až 8. do pěti dnů po jejich splatnosti, má družstvo nárok na poplatek z prodlení a úrok z prodlení stanovený jiným právním předpisem.
10. Neoznačená platba nájemného nebo úhrady za plnění spojená s užíváním družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru)¨se použije k úhradě nejstarší pohledávky družstva, kterou má z titulu nájmu tohoto družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru).
11. Nezaplacení nájemného nebo úhrady za plnění spojená s užíváním družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) (záloh a nedoplatků) v době jejich splatnosti se považuje za hrubé porušení povinností nájemce z nájmu družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru)
12. Nájemce družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) má právo na přiměřenou slevu z nájemného, pokud družstvo přes jeho upozornění neodstraní v bytě (nebytovém prostoru) nebo v domě závadu, která podstatně nebo po delší dobu zhoršuje jejich užívání. Nájemce je povinen oznámit družstvu závadu písemně a bez zbytečného odkladu poté, co ji zjistil nebo zjistit mohl. Právo na přiměřenou slevu z nájemného má nájemce i tehdy, jestliže nebyla z důvodů spočívajících na straně družstva poskytována plnění spojená s užíváním bytu (nebytového prostoru), nebo byla poskytována vadně, jestliže se užívání bytu v důsledku toho zhoršilo, a tehdy, jestliže se stavebními úpravami v domě podstatně nebo po delší dobu zhorší podmínky užívání bytu (nebytového prostoru) nebo domu. Nájemné bude sníženo poměrně podle rozsahu podlahové plochy, kterou nemůže nájemce užívat.
 
Čl. 16
Výměna družstevního bytu
1. Při výměně družstevních bytů mezi členy družstva si členové družstva (nájemci družstevních bytů) vzájemně převedou své družstevní podíly.
2. Pokud nájemce družstevního bytu hodlá vyměnit byt s osobou, která není členem družstva, je nutno postupovat obdobně jako u převodu družstevního podílu.
 
Čl. 17
Zánik nájmu družstevního bytu
1. Nájem družstevního bytu zaniká:
a) zánikem členství nájemce družstevního bytu v družstvu
b) písemnou dohodou mezi družstvem a členem družstva – nájemcem družstevního bytu ke dni stanovenému v dohodě
c) písemnou výpovědí člena družstva – nájemce družstevního bytu; výpovědní doba činí tři měsíce a počíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíce, v němž výpověď byla doručena družstvu
d) uplynutím doby v případě, že nájem družstevního bytu byl sjednán na dobu určitou, nedohodne-li se družstvo s členem družstva – nájemcem jinak
e) vznikem vlastnictví člena družstva k družstevnímu bytu podle jiného právního předpisu.
2. Člen družstva – nájemce, jemuž zanikl nájem družstevního bytu a nestal se jeho vlastníkem, je povinen byt vyklidit bez nároku na jakoukoliv bytovou náhradu.
3. Nájem bytu se nikdy neobnovuje ani nevzniká automaticky, a to ani v případech, kdy osoba užívá byt v dobré víře, že je nájem po právu, nebo pokud osoba po zániku nájmu užívá byt i nadále a družstvo ji nevyzve k odevzdání bytu.
 
Čl. 18
Nájem nedružstevního bytu (nedružstevního nebytového prostoru)
1. O nájmu nedružstevního bytu (nedružstevního nebytového prostoru) rozhoduje představenstvo družstva. Orgán družstva, který je oprávněn rozhodnout o nájmu, stanovuje podmínky nájmu a náležitosti nájemní smlouvy. 
 
2. Smlouvu o nájmu nedružstevního bytu lze uzavřít pouze na dobu určitou maximálně jednoho roku, nestanoví-li členská schůze družstva jinak, s tím, že je možné nájem nedružstevního bytu prodloužit (a to i opakovaně) vždy na dobu maximálně jednoho roku.
3. Smlouvu o nájmu nedružstevního nebytového prostoru lze uzavřít pouze na dobu neurčitou s možností výpovědi ze strany družstva bez uvedení důvodu s výpovědní dobou maximálně tří měsíců, nestanoví-li členská schůze družstva jinak.
 
 
Část IV.
Orgány družstva
 
Čl. 19
Orgány družstva
Orgány družstva jsou:
a) členská schůze družstva (dále jen „členská schůze“)
b) představenstvo družstva (dále jen „představenstvo“)
c) kontrolní komise družstva (dále jen „kontrolní komise“).
 
Členská schůze
 
Čl. 20
Působnost členské schůze
1. Členská schůze je nejvyšším orgánem družstva.
2. Do výlučné působnosti členské schůze patří:
a) rozhodovat o změně stanov, pokud nedochází k jejich změně na základě jiné právní skutečnosti,
b) volit a odvolávat členy a náhradníky členů představenstva, členy a náhradníky členů kontrolní komise a určit pořadí, podle kterého náhradníci nastupují na uvolněná místa v těchto orgánech,
c) určovat výši odměny členů představenstva a kontrolní komise a schvalovat smlouvu o výkonu funkce,
d) projednávat a schvalovat zprávy představenstva o činnosti družstva,
e) rozhodovat o základních koncepčních otázkách činnosti družstva,
f) schvalovat zásady hospodaření družstva a zásady pro stanovení výše dalších členských vkladů podle ust. Čl. 8 odst. 3. a 4. těchto stanov, 
g) schvalovat řádnou, mimořádnou nebo konsolidovanou účetní závěrku a v případech stanovených zákonem i mezitímní účetní závěrku,
h) rozhodovat o rozdělení a užití zisku nebo jiných vlastních zdrojů, popř. způsobu úhrady ztráty družstva,
i) stanovovat výši uhrazovací povinnosti v případě ztráty družstva,
j) rozhodovat o způsobu vypořádání rozdílu z vyúčtování záloh na nájemném,
k) rozhodovat o zřízení fondů družstva, schvalovat statuty fondů družstva (způsob utváření a používání), rozhodovat o použití nedělitelného fondu družstva,
l) rozhodovat o změnách výše základního členského vkladu,
m) rozhodovat o přeměně družstva,
n) rozhodovat o námitkách proti rozhodnutí představenstva,
o) schvalovat zásady pro pronájem bytů a nebytových prostor a zásady pro stanovení nájemného za užívání družstevního bytu (družstevního nebytového prostoru) a úhrad za plnění spojená s jejich užíváním a pro tvorbu a užití dlouhodobé zálohy na opravy a dodatečné investice podle Čl. 37 odst. 6. těchto stanov,
p) stanovit výši úhrad za úkony družstva prováděné z podnětu nebo ve prospěch jednotlivého člena družstva,
q) rozhodovat ve věcech oprav prováděných nad rámec běžného rozsahu, ve věcech modernizace, rekonstrukce a podobných investičních akcí, včetně výběru dodavatele a ve věcech půjček či úvěrů, které mají být poskytnuty družstvu,
r) rozhodovat o významných majetkových dispozicích družstva (zejm. uzavření úvěrových smluv, zástavních smluv, kupních smluv) včetně schvalování převodu nebo zastavení takové části jmění, která by znamenala podstatnou změnu skutečného předmětu činnosti družstva,
s) rozhodovat o prohlášení bytů a nebytových prostorů v domě na jednotky,
t) rozhodovat o zrušení družstva s likvidací, volit a odvolávat likvidátora a schvalovat jeho odměnu, schvalovat konečnou zprávu o průběhu likvidace a návrh na použití likvidačního zůstatku,
u) schvalovat domovní řád,
v) rozhodovat v dalších záležitostech stanovených zákonem o obchodních korporacích nebo těmito stanovami.
3. Členská schůze si může vyhradit do své působnosti rozhodování i o dalších otázkách, které tyto stanovy ani zákon do její působnosti nesvěřují; to neplatí, jestliže se jedná o záležitosti svěřené do působnosti představenstva nebo kontrolní komise, neurčují-li tyto stanovy jinak.
 
Čl. 21
Svolávání členské schůze
1. Členskou schůzi svolává představenstvo podle potřeby, nejméně však jednou ročně. 
2. Členská schůze musí být svolána bez zbytečného odkladu (tak, aby se konala nejpozději do 21 dnů ode dne podnětu nebo skutečnosti, která zakládá důvod pro její svolání) vždy, jestliže:
- je to v důležitém zájmu družstva
- ztráta družstva dosáhla výše základního kapitálu nebo to lze s ohledem na všechny okolnosti předpokládat; v takovém případě je představenstvo povinno navrhnout členské schůzi přijetí potřebných opatření k nápravě
- družstvo se dostalo do úpadku nebo do hrozícího úpadku podle jiného právního předpisu; v takovém případě je představenstvo povinno navrhnout členské schůzi přijetí potřebných opatření k nápravě
- o to požádá alespoň deset procent členů družstva, kteří mají nejméně jednu pětinu všech hlasů.
3. Svolavatel členské schůze nejméně patnáct dnů přede dnem konání členské schůze uveřejní pozvánku na členskou schůzi na informační desce družstva, a současně ji zašle členům družstva na na doručovací adresu uvedenou v seznamu členů. Se souhlasem člena družstva mu lze pozvánku zaslat pouze elektronicky na adresu uvedenou v seznamu členů. Pozvánka musí být na informační desce družstva uveřejněna až do okamžiku konání členské schůze.
4. Pozvánka na členskou schůzi musí obsahovat alespoň:
- firmu a sídlo družstva
- místo a dobu zahájení členské schůze
- označení, zda se svolává členská schůze nebo náhradní členská schůze, nebo dílčí členská schůze
- program členské schůze a
- místo, kde se člen družstva může seznámit s podklady k jednotlivým záležitostem programu členské schůze, pokud nejsou přiloženy k pozvánce; 
- má-li být předmětem jednání členské schůze schvalování změn stanov nebo přijetí usnesení, jehož důsledkem je změna stanov, musí být součástí pozvánky též návrh těchto změn nebo návrh usnesení.
5. Je-li na programu členské schůze schvalování účetní závěrky, představenstvo ji zpřístupní alespoň 15 dnů přede dnem konání členské schůze v sídle družstva, nebo v jiném místě určeném v pozvánce.
 
 
Čl. 22
Usnášeníschopnost a rozhodování členské schůze
1. Členská schůze je schopna se usnášet, pokud je přítomna většina všech členů majících většinu všech hlasů, nevyžaduje-li zákon o obchodních korporacích nebo tyto stanovy účast členů majících vyšší počet hlasů. 
2. Členská schůze se usnáší většinou hlasů přítomných členů, nevyžaduje-li zákon o obchodních korporacích nebo tyto stanovy vyšší počet hlasů.
3. Souhlasu nadpoloviční většiny všech členů družstva je třeba v případě rozhodování podle Čl. 20 odst. 2. písm. a), b), e), h), n), o), p), r), s) těchto stanov. 
4. Rozhoduje-li členská schůze o schválení poskytnutí finanční asistence, o uhrazovací povinnosti člena družstva v případě ztráty družstva, o zrušení družstva s likvidací, o přeměně družstva nebo o vydání dluhopisů, je členská schůze schopna se usnášet, pokud jsou přítomny alespoň dvě třetiny všech členů družstva a usnesení musí být přijato alespoň dvěma třetinami přítomných členů družstva.
5. Rozhoduje-li členská schůze o změně stanov ohledně podmínek, za kterých vznikne členovi bytového družstva právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, vyžaduje se souhlas tří čtvrtin všech členů družstva a souhlas těch členů družstva, kterým se při plnění podmínek pro vznik práva na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu mají změnit tyto podmínky. Rozhoduje-li členská schůze o jiné změně stanov než uvedené v předchozí větě, postačí souhlas nadpoloviční většiny všech členů družstva dle odstavce 3 tohoto článku stanov. 
6. Každý člen družstva má při hlasování na členské schůzi jeden hlas.
7. Člen družstva může písemně zmocnit jiného člena družstva nebo jinou osobu, aby jej na členské schůzi zastupovala. Plná moc pro zastupování na členské schůzi musí být písemná a musí z ní vyplývat rozsah zastupování a skutečnost, zda byla udělena pro zastoupení na jedné nebo více členských schůzích. Nikdo nesmí být na jednání členské schůze zmocněncem více než jedné třetiny všech členů družstva, jinak platí, že nemá pro jednání na členské schůzi udělenu žádnou plnou moc.
8. O způsobu hlasování rozhoduje členská schůze.
 
Čl. 23
Náhradní členská schůze
1. Není-li členská schůze usnášeníschopná, svolá ten, kdo svolal původně svolanou členskou schůzi, je-li to stále potřebné, bez zbytečného odkladu náhradní členskou schůzi se stejným programem, a to stejným způsobem jako původně svolanou členskou schůzi a samostatnou pozvánkou.
2. Náhradní členská schůze je schopna se usnášet bez ohledu na počet přítomných.
3. Záležitosti, které nebyly zařazeny do navrhovaného programu řádné členské schůze, lze na náhradní členské schůzi rozhodnout jen, pokud jsou přítomni a projeví souhlas všichni členové družstva.
 
Čl. 24
Rozhodování per rollam
1. Představenstvo může rozhodnout, že se rozhodnutí členské schůze uskuteční per rollam.  
2. V případě rozhodování per rollam zašle představenstvo všem členům družstva písemný návrh rozhodnutí.
3. Návrh rozhodnutí obsahuje:
a) text navrhovaného rozhodnutí a jeho odůvodnění,
b) lhůtu pro doručení vyjádření člena družstva, která činí 15 dnů od doručení návrhu rozhodnutí členovi družstva,
c) podklady potřebné pro přijetí rozhodnutí,
d) další údaje, určí-li tak tyto stanovy.
4. Nedoručí-li člen družstva ve lhůtě podle odst. 3. písm. b) představenstvu písemný souhlas s návrhem usnesení, platí, že s návrhem nesouhlasí.
5. Vyžaduje-li zákon, aby přijetí rozhodnutí členské schůze bylo osvědčeno veřejnou listinou, návrh rozhodnutí per rollam musí mít formu veřejné listiny. V takovém případě se členům družstva zasílá kopie veřejné listiny o návrhu rozhodnutí. Ve vyjádření člen družstva mít uvede i obsah návrhu rozhodnutí členské schůze, kterého se vyjádření týká. Podpis člena družstva na návrhu musí být úředně ověřen. 
6. Rozhodná většina se počítá z celkového počtu hlasů všech členů družstva. Rozhodnutí je přijato dnem, v němž bylo doručeno vyjádření posledního člena družstva k návrhu, nebo marným uplynutím posledního dne lhůty stanovené pro doručení vyjádření členů družstva, bylo-li dosaženo počtu hlasů potřebného k přijetí rozhodnutí. 
7. Výsledek rozhodování per rollam, včetně dne přijetí rozhodnutí, oznámí představenstvo všem členům družstva bez zbytečného odkladu ode dne jeho přijetí, a to způsobem stanoveným pro svolání členské schůze.
 
Čl. 25
Dílčí členské schůze
1. Členská schůze se může konat svoláním členů družstva na jedno zasedání nebo formou dílčích členských schůzí. O způsobu svolání členské schůze rozhoduje představenstvo.
2. Členové družstva se zařazují do jednotlivých dílčích členských schůzí podle příslušnosti k jednotlivým domům a vchodům se samostatnými čísly popisnými. 
3. Jednotlivé dílčí členské schůze se konají v rozmezí maximálně 40ti dnů mezi konáním prvé a poslední dílčí členské schůze.
4. Pro dílčí členské schůze, jejich svolání, působnost, přijímání usnesení a neplatnost usnesení se použijí obdobně ustanovení těchto stanov a příslušných právních předpisů. 
5. Program dílčích schůzí musí být stejný a jakékoli doplnění programu není přípustné. 
6. Schopnost členské schůze se usnášet se zjišťuje z celkového součtu hlasů všech členů družstva přítomných na všech dílčích členských schůzích. Přijetí usnesení se zjišťuje z celkového součtu všech hlasů odevzdaných na všech dílčích schůzích dohromady. 
7. Je-li potřebné osvědčení o přijetí rozhodnutí členské schůze veřejnou listinou, musí být přijetí rozhodnutí na každé dílčí schůzi osvědčeno veřejnou listinou.
 
Čl. 26
Zápis z členské schůze
1. Svolavatel členské schůze pořizuje o jejím průběhu zápis, a to do patnácti dnů ode dne konání členské schůze. Zápis podepisuje svolavatel a osoba, která jej sepsala. V případě konání dílčích členských schůzí se pořizuje zápis z každé dílčí členské schůze.
2. Zápis musí obsahovat zejména:
- datum a místo konání členské schůze
- přijatá usnesení
- výsledky hlasování
- nepřijaté námitky členů družstva, kteří požádali o jejich zaprotokolování.
Přílohu zápisu tvoří seznam účastníků schůze, pozvánka na ni a podklady, které byly předloženy k projednávaným bodům.
3. Každý člen družstva má právo na vydání kopie zápisu, a to za úhradu účelně vynaložených nákladů spojených s jejím pořízením družstvu. 
4. Schválená usnesení členské schůze družstvo zveřejní na informační desce družstva a způsobem pro družstvo obvyklým do patnácti dnů ode dne jeho přijetí.
5. V případech stanovených zákonem se usnesení členské schůze, a rozhodnutí přijaté per rollam osvědčuje veřejnou listinou. Není-li rozhodnutí osvědčeno veřejnou listinou sepsanou nejpozději do 60 dnů od jeho přijetí, nemá právní účinky. 
 
Čl. 27
Soudní ochrana
1. Každý člen družstva nebo likvidátor se mohou dovolávat neplatnosti usnesení členské schůze podle ustanovení občanského zákoníku o neplatnosti členské schůze spolku pro rozpor s právními předpisy nebo s těmito stanovami. Důvodem neplatnosti usnesení členské schůze je i jeho rozpor s dobrými mravy. Právo dovolat se neplatnosti rozhodnutí zaniká do tří měsíců ode dne, kdy se dozvěděl nebo mohl dozvědět navrhovatel o usnesení členské schůze, nejpozději však do jednoho roku od přijetí rozhodnutí.
2. Nebylo-li právo podle odstavce 1. uplatněno v zákonné lhůtě, případně nebylo-li návrhu na vyslovení neplatnosti vyhověno, nelze platnost usnesení členské schůze již přezkoumávat.
 
Představenstvo
 
Čl. 28
Působnost představenstva 
1. Představenstvo je statutárním orgánem družstva. 
2. Představenstvu přísluší:
a) obchodní vedení družstva,
b) řídit činnost družstva a rozhodovat o všech záležitostech, které nejsou podle zákona o obchodních korporacích nebo podle těchto stanov v působnosti členské schůze,
c) zajišťovat řádné vedení účetnictví, předkládat členské schůzi ke schválení účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty družstva a rozhodovat o dalších záležitostech na základě pověření členskou schůzí,
d) schvalovat a vydávat vnitřní předpisy družstva vztahující se k činnosti družstva, 
e) svolávat členskou schůzi a připravovat program a podklady pro její jednání,
f) plnit usnesení přijatá členskou schůzí a podávat členské schůzi zprávy o jejich plnění,
g) spravovat majetek družstva, zajišťovat provoz domu a poskytování služeb spojených s nájmem družstevních bytů (družstevních nebytových prostorů),
h) uzavírat jménem družstva smlouvy, včetně smluv o nájmech družstevních bytů (družstevních nebytových prostorů) a smluv,
i) uzavírat jménem družstva smlouvy o dalším členském vkladu, pokud si toto rozhodování nevyhradí členská schůze,
j) vyjadřovat se a vydávat souhlas k provádění stavebních úprav či jiných podstatných změn v družstevním bytě (družstevním nebytovém prostoru), pokud si tuto pravomoc nevyhradí členská schůze,
k) rozhodovat o přijetí za člena družstva a o vyloučení člena družstva z družstva,
l) vést seznam členů družstva,
m) vést evidenci družstevních bytů (družstevních nebytových prostorů) a jejich vybavení (pasporty),
n) vést seznam uživatelů družstevních bytů (družstevních nebytových prostorů) a nájemců a uživatelů nedružstevních bytů,
o) spravovat informační desku družstva dle zákona o obchodních korporacích; o tom, zda bude informační deska družstva zpřístupněna členům družstva prostřednictvím internetových stránek družstva, rozhoduje členská schůze,
p) přijímat a vyřizovat stížnosti a podněty členů družstva,
q) rozhodovat v dalších záležitostech stanovených zákonem o obchodních korporacích, těmito stanovami nebo rozhodnutím členské schůze.
 
Čl. 29
Složení představenstva 
1. Představenstvo má osm členů a dva náhradníky, volených a odvolávaných členskou schůzí. Náhradníci nastupují na uvolněné místo člena představenstva podle pořadí určeného při volbě členskou schůzí.
2. Členem představenstva může být zvolen pouze člen družstva starší osmnácti let, který je svéprávný, trestně bezúhonný a bezúhonný ve smyslu zákona o živnostenském podnikání a u nějž nenastala skutečnost, jež je překážkou provozování živnosti podle zákona o živnostenském podnikání. Člen představenstva nesmí podnikat v předmětu činnosti družstva, a to ani ve prospěch jiných osob, ani zprostředkovávat obchody družstva pro jiného, nesmí být členem statutárního orgánu jiné právnické osoby se shodným předmětem činnosti nebo osoby v obdobném postavení, ledaže se jedná o koncern, společenství vlastníků jednotek nebo družstvo, jehož členy jsou pouze jiná družstva, a nesmí být současně členem kontrolní komise družstva nebo jinou osobou oprávněnou podle zápisu v obchodním rejstříku jednat za družstvo. Pro případ, že dojde k porušení zákazu konkurence, je člen představenstva povinen předem informovat družstvo o těchto okolnostech. Pokud byla členská schůze v okamžiku zvolení člena představenstva na některou z těchto okolností výslovně upozorněna, nebo vznikla-li později a člen představenstva na ni písemně upozornil, má se zato, že člen představenstva činnost, které se zákaz týká, nemá zakázánu. To však neplatí, pokud členská schůze vysloví nesouhlas s takovou činností do jednoho měsíce ode dne, kdy došlo k upozornění na okolnosti uvedené výše.
3. Členové představenstva se volí tak, aby nebyli mezi sebou nebo se členy kontrolní komise manžely, příbuznými v řadě přímé nebo sourozenci.
4. Funkce člena představenstva je neslučitelná s funkcí člena kontrolní komise. 
5. Člen představenstva je povinen vykonávat svou působnost s péčí řádného hospodáře, s nezbytnou loajalitou i s potřebnými znalostmi a pečlivostí a zachovávat mlčenlivost o důvěrných informacích a skutečnostech, jejichž prozrazení třetím osobám by mohlo družstvu způsobit škodu, dodržovat právní předpisy, tyto stanovy a usnesení členské schůze družstva, pokud nejsou v rozporu s platnou právní úpravou.
6. Funkční období představenstva činí pět let. Členové představenstva mohou být do funkce zvoleni opakovaně.
7. Představenstvo volí ze svého středu předsedu představenstva, který je současně předsedou družstva, a jednoho až dva místopředsedy představenstva.
8. Za družstvo jednají navenek vždy společně předseda družstva a jeden člen představenstva. Podepisování za družstvo se děje tak, že k napsané nebo vytištěné firmě družstva připojí vždy předseda družstva a jeden člen představenstva svůj podpis s uvedením svého osobního jména, příjmení a označení své funkce. V době nepřítomnosti předsedy družstva jednají za družstvo navenek vždy společně dva členové představenstva, s výjimkou záležitostí, které si k účasti vyhradil předseda družstva. Podepisování za družstvo se v takovém případě děje tak, že k napsané nebo vytištěné firmě družstva připojí vždy dva členové představenstva svůj podpis s uvedením svého osobního jména, příjmení a označení své funkce.
9. Jiné osoby, než uvedené v odst. 8., mohou za družstvo jednat pouze na základě písemného pověření představenstvem s uvedením rozsahu jednání a zastupování.
10. Člena představenstva může před uplynutím funkčního období členská schůze odvolat. 
 
11. Funkce člena představenstva zaniká volbou nového člena představenstva, ledaže z rozhodnutí členské schůze plyne něco jiného.  
12. Člen představenstva může ze své funkce odstoupit. Své odstoupení oznámí písemným prohlášením, které doručí družstvu. Odstoupení člena představenstva projednává představenstvo, a to bez zbytečného odkladu, nejpozději na svém nejbližším zasedání po doručení prohlášení člena představenstva o odstoupení. Výkon funkce končí nejpozději 3 měsíce od doručení prohlášení o odstoupení. Jestliže odstupující člen představenstva oznámí své odstoupení na zasedání představenstva, končí výkon funkce uplynutím 2 měsíců po takovém oznámení, neschválí-li představenstvo na jeho žádost jiný okamžik zániku funkce. Představenstvo je povinno s odstoupením člena představenstva seznámit nejbližší členskou schůzi a oznámit náhradníka, který nastoupil na uvolněné místo člena představenstva. Jestliže žádný náhradník na uvolněné místo člena představenstva nenastoupí, představenstvo na program členské schůze zařadí volbu nového člena představenstva.
13. V případě smrti člena představenstva, odstoupení z funkce, odvolání z funkce nebo jiného ukončení jeho funkce zvolí nejbližší členská schůze nového člena představenstva.  
14. Odměnu za výkon funkce lze členovi představenstva poskytnout pouze v případě, že její poskytnutí je sjednáno ve smlouvě o výkonu funkce.
 
Čl. 30
Usnášeníschopnost a rozhodování představenstva
1. Jednání představenstva svolává předseda družstva podle potřeby, nejméně však čtyřikrát ročně tak, aby se jedno jednání uskutečnilo zpravidla v každém čtvrtletí kalendářního roku. Jednání představenstva musí být svoláno, pokud o to požádá kontrolní komise, a to nejpozději do deseti dnů od doručení žádosti kontrolní komise.
2. Jednání představenstva je svoláváno písemnou pozvánkou zaslanou všem členům představenstva alespoň pět dní před jednáním představenstva poštou, popř. elektronickou poštou, pokud se tak usnese představenstvo hlasy všech svých členů. V pozvánce se uvádí datum, hodina a místo jednání představenstva a pořad jednání; k pozvánce se přikládají písemné podklady, které mají být předmětem jednání představenstva. Se souhlasem všech členů představenstva lze projednat písemné podklady předložené až při zahájení jednání představenstva.
3. Představenstvo je schopno se usnášet, pokud je přítomna nadpoloviční většina všech jeho členů.
4. Představenstvo se usnáší nadpoloviční většinou hlasů přítomných členů.
5. Každý člen představenstva má při hlasování na jednání představenstva jeden hlas.
6. Zastoupení člena představenstva na jednání představenstva není přípustné.
7. O způsobu hlasování na jednání představenstva rozhoduje představenstvo.
 
Čl. 31
Zápis z jednání představenstva
1. Z jednání představenstva se pořizuje zápis, a to do patnácti dnů ode dne jeho konání. Zápis podepisuje předseda družstva a osoba, která jej sepsala.
2. Zápis musí obsahovat zejména:
- datum a místo jednání představenstva
- seznam osob přítomných na jednání představenstva
- přijatá usnesení
- výsledky hlasování.
V zápise se vždy uvede, jak který člen představenstva hlasoval.
Přílohu zápisu tvoří pozvánka na jednání a podklady, které byly předloženy k projednávaným bodům.
 
Kontrolní komise
 
Čl. 32
Působnost kontrolní komise
1. Kontrolní komise je kontrolním orgánem družstva.
2. Kontrolní komise je oprávněna kontrolovat veškerou činnost družstva a projednávat stížnosti členů družstva. Kontrolní komise odpovídá za svou činnost členské schůzi a podává jí zprávy o své činnosti. Je nezávislá na ostatních orgánech družstva.
3. Kontrolní komise dává písemné stanovisko k řádné účetní závěrce a k návrhu na rozdělení zisku nebo úhradě ztráty družstva a k návrhu na rozhodnutí o uhrazovací povinnosti členů družstva.
 
4. Kontrolní komise je oprávněna vyžadovat od představenstva jakékoli informace o hospodaření družstva. Představenstvo je povinno bez zbytečného odkladu oznámit kontrolní komisi všechny skutečnosti, které mohou mít závažné důsledky v hospodaření nebo postavení družstva a jeho členů. 
5. Na zjištěné nedostatky upozorňuje kontrolní komise představenstvo a vyžaduje zjednání nápravy.
6. K jednotlivým úkonům může kontrolní komise pověřit jednoho nebo více svých členů, kteří v této věci mají oprávnění žádat informace v rozsahu oprávnění kontrolní komise.
7. Neodstraní-li představenstvo zjištěné nedostatky, je kontrolní komise opráv¬něna požádat představenstvo o svolání členské schůze.
 
Čl. 33
Složení kontrolní komise
1. Kontrolní komise má tři členy a jednoho náhradníka, volených a odvolávaných členskou schůzí. Náhradníci nastupují na uvolněné místo člena kontrolní komise podle pořadí určeného při volbě členskou schůzí.
2. Pro členy kontrolní komise platí obdobně ust. Čl. 29 odst. 2. těchto stanov.
3. Členové kontrolní komise se volí tak, aby nebyli mezi sebou nebo se členy představenstva manžely, příbuznými v řadě přímé nebo sourozenci.
4. Funkce člena kontrolní komise je neslučitelná s funkcí člena představenstva. 
5. Funkční období kontrolní komise činí pět let. Členové kontrolní komise mohou být do funkce zvoleni opakovaně.
6. Kontrolní komise volí ze svého středu předsedu kontrolní komise a místopředsedu kontrolní komise. 
7. Člena kontrolní komise může před uplynutím funkčního období členská schůze odvolat. 
8. Funkce člena kontrolní komise zaniká volbou nového člena kontrolní komise, ledaže z rozhodnutí členské schůze plyne něco jiného.  
9. Člen kontrolní komise může ze své funkce odstoupit. Své odstoupení oznámí písemným prohlášením, které doručí družstvu, které ho postoupí kontrolní komisi. Odstoupení člena kontrolní komise projednává kontrolní komise, a to bez zbytečného odkladu, nejpozději na svém nejbližším zasedání po doručení prohlášení člena kontrolní komise o odstoupení. Výkon funkce končí nejpozději 3 měsíce od doručení prohlášení o odstoupení. Jestliže odstupující člen kontrolní komise oznámí své odstoupení na zasedání kontrolní komise, končí výkon funkce uplynutím 2 měsíců po takovém oznámení, neschválí-li kontrolní komise na jeho žádost jiný okamžik zániku funkce. Kontrolní komise je povinna o odstoupení člena kontrolní komise informovat představenstvo a oznámit náhradníka, který nastoupil na uvolněné místo člena kontrolní komise. Jestliže žádný náhradník na uvolněné místo člena kontrolní komise nenastoupí, představenstvo na program nejbližší členské schůze zařadí volbu nového člena kontrolní komise.
10. V případě smrti člena kontrolní komise, odstoupení z funkce, odvolání z funkce nebo jiného ukončení jeho funkce zvolí nejbližší členská schůze nového člena kontrolní komise.  
11. Odměnu za výkon funkce lze členovi kontrolní komise poskytnout pouze v případě, že její poskytnutí je sjednáno ve smlouvě o výkonu funkce.
 
Čl. 34
Usnášeníschopnost a rozhodování kontrolní komise
1. Jednání kontrolní komise svolává předseda kontrolní komise podle potřeby, nejméně však dvakrát ročně tak, aby se jedno jednání uskutečnilo zpravidla v každém pololetí kalendářního roku. 
2. Jednání kontrolní komise je svoláváno písemnou pozvánkou zaslanou všem členům kontrolní komise alespoň pět dní před jednáním kontrolní komise poštou, popř. elektronickou poštou, pokud se tak usnese kontrolní komise hlasy všech svých členů. V pozvánce se uvádí datum, hodina a místo jednání kontrolní komise a pořad jednání; k pozvánce se přikládají písemné podklady, které mají být předmětem jednání kontrolní komise. Se souhlasem všech členů kontrolní komise lze projednat písemné podklady předložené až při zahájení jednání kontrolní komise.
3. Kontrolní komise je schopno se usnášet, pokud je přítomna nadpoloviční většina všech jejích členů.
4. Kontrolní komise se usnáší nadpoloviční většinou hlasů přítomných členů.
5. Každý člen kontrolní komise má při hlasování na jednání kontrolní komise jeden hlas.
6. Zastoupení člena kontrolní komise na jednání kontrolní komise není přípustné.
7. O způsobu hlasování na jednání kontrolní komise rozhoduje kontrolní komise.
 
 
 
Čl. 35
Zápis z jednání kontrolní komise
1. Z jednání kontrolní komise se pořizuje zápis, a to do patnácti dnů ode dne jeho konání. Zápis podepisuje předseda kontrolní komise a osoba, která jej sepsala.
2. Zápis musí obsahovat zejména:
- datum a místo jednání kontrolní komise
- seznam osob přítomných na jednání kontrolní komise
- přijatá usnesení
- výsledky hlasování.
V zápise se vždy uvede, jak který člen kontrolní komise hlasoval.
Přílohu zápisu tvoří pozvánka na jednání a podklady, které byly předloženy k projednávaným bodům.
 
 
Část V.
Hospodaření družstva
 
Čl. 36
Základní kapitál
1. Základní kapitál družstva tvoří souhrn základních členských vkladů a dalších členských vkladů členů družstva.
2. Členská schůze může rozhodnout o zvýšení nebo snížení základního členského vkladu podle zákona o obchodních korporacích.
3. Základní kapitál družstva se eviduje podle jednotlivých členů družstva.
 
Čl. 37
Fondy družstva
1. Družstvo vytváří tyto fondy:
a) nedělitelný fond
b) provozní fond
c) fond oprav
d) rezervní fond.
2. Družstvo může rozhodnout o zřízení dalších fondů.
3. Podrobnosti tvorby a použití fondů družstva upravují vnitřní předpisy družstva.
4. Nedělitelný fond 
a) Nedělitelný fond vytvořilo družstvo při svém založení ve výši 10% zapisovaného základního kapitálu, tj. ve výši 8.500,-Kč.
b) Nedělitelný fond je doplňován částkou ve výši 10% ročního čistého zisku až do doby, kdy výše nedělitelného fondu dosáhne jedné poloviny zapisovaného základního kapitálu.
c) Nedělitelný fond se používá k úhradě ztráty družstva, nebo k převodu do fondu oprav k financování technického zhodnocení domů a pořízení pozemků k domům.
d) Za trvání družstva nelze prostředky nedělitelného fondu rozdělit mezi členy družstva. 
e) Při výpočtu vypořádacího podílu se k prostředkům v nedělitelném fondu nepřihlíží.  
5. Provozní fond
a) Provozní fond vytvořilo družstvo při svém založení. Fond je doplňován měsíčním příspěvkem z nájemného z nájmu bytů (nebytových prostorů) ve výši stanovené členskou schůzí.
b) Provozní fond se používá k financování provozních nákladů družstva.
6. Fond oprav
a) Fond oprav se používá k financování nákladů na údržbu a opravy domů a společných prostor a zařízení domů ve vlastnictví družstva, na financování výdajů spojených s pořízením pozemků k domům, financování technického zhodnocení domů a k úhradě daně z nemovitostí a nákladů na pojištění majetku družstva.
b) Fond oprav je naplňován měsíčním či jednorázovým příspěvkem z nájemného z nájmu bytů (nebytových prostorů) ve výši stanovené členskou schůzí (dlouhodobá záloha na opravy a dodatečné investice družstevních bytů /družstevních nebytových prostorů/ a domu) a převodem podílů členů na zisku podle Čl. 38 odst. 1. těchto stanov.
7. Rezervní fond
a) Rezervní fond je určen ke krytí mimořádných nebo jednorázových výdajů družstva, které nelze uhradit prostředky z fondu oprav nebo z provozního fondu.
b) Rezervní fond je naplňován finančními prostředky podle pravidel stanovených členskou schůzí.
 
Čl. 38
Vypořádání výsledku hospodaření
1. Zisk se převede do nedělitelného fondu. Zisk nelze rozdělit mezi členy, ledaže je jejich podíl na zisku převeden do dlouhodobé zálohy na opravy a dodatečné investice a použit podle Čl. 37 odst. 6. těchto stanov. V takovém případě se podíl členů na zisku určí podle stejného kritéria, podle kterého se podílejí na tvorbě této zálohy z nájemného.
2. Ztráta se uhradí z nerozděleného zisku z minulých let nebo z nedělitelného fondu.
3. Ztrátu lze uhradit rozvržením na členy družstva, a to ve stejné výši na každého člena; uhrazovací povinnost podle Čl. 7 odst. 2. písm. m) těchto stanov lze členům družstva uložit teprve po vyčerpání zdrojů uvedených v odst. 2.
 
 
Část VI.
Zrušení a likvidace družstva
 
Čl. 39
Způsoby zrušení družstva
1. Družstvo se zrušuje právním jednáním, rozhodnutím orgánu veřejné moci nebo z dalších důvodů stanovených zákonem o obchodních korporacích.
2. Dobrovolné zrušení družstva: 
a) O dobrovolném zrušení družstva rozhoduje členská schůze; toto rozhodnutí členské schůze musí být osvědčeno veřejnou listinou.
b) Po zrušení družstva se vyžaduje likvidace, ledaže celé jeho jmění nabývá právní nástupce družstva.
c) Rozhodne-li členská schůze o zrušení družstva s likvidací, ustanoví likvidátora.
d) Zrušuje-li se družstvo při přeměně, zrušuje se bez likvidace dnem účinnosti přeměny. Přeměnou se rozumí fúze, rozdělení a změna právní formy. Podrobnosti upravuje jiný právní předpis.
3. Zrušení družstva soudem:
a) Soud na návrh toho, kdo osvědčí právní zájem, nebo i bez návrhu zruší družstvo a nařídí jeho likvidaci, pokud družstvo:
vyvíjí nezákonnou činnost v takové míře, že závažným způsobem narušuje veřejný pořádek,
nesplňuje nadále předpoklady vyžadované pro vznik družstva zákonem,
nemá déle než dva roky statutární orgán schopný usnášet se,
není schopno po dobu delší než jeden rok vykonávat svou činnost a plnit tak svůj účel,
nemůže vykonávat svou činnost pro nepřekonatelné rozpory mezi svými členy,
porušuje závažným způsobem ustanovení obecně závazného právního předpisu o hospodaření se svým majetkem,
provozuje činnost, která je v rozporu s jiným právním předpisem, zejména jde-li o takovou činnost, která může ohrozit uspokojování bytových potřeb členů družstva.
b) V případě, že soud rozhodl o zrušení družstva, jmenuje likvidátora.
 
Čl. 40
Likvidace družstva
1. Dnem, kdy je družstvo zrušeno, vstupuje do likvidace, nestanoví-li tyto stanovy nebo zákon o obchodních korporacích jinak.
2. Při likvidaci družstva se postupuje podle zákona o obchodních korporacích a jiných právních předpisů.
3. Dokud nejsou uspokojena práva věřitelů, kteří včas přihlásili své pohledávky, nelze podíl na likvidačním zůstatku ani ve formě zálohy vyplácet, ani ho jinak použít.
4. Konečnou zprávu o průběhu likvidace, návrh na použití likvidačního zůstatku a účetní závěrku, které je povinen zpracovat, předloží likvidátor ke schválení členské schůzi.
5. Podíl člena družstva na likvidačním zůstatku je roven splněné vkladové povinnosti k členskému vkladu. Podíl na likvidačním zůstatku se vyplácí v penězích.
6. Nelze-li práva všech členů družstva uspokojit zcela, uspokojí se poměrně. Pokud po uspokojení práv všech členů družstva ohledně podílu na likvidačním zůstatku zůstanou nerozděleny ještě nějaké prostředky z likvidačního zůstatku, rozdělí se mezi členy rovným dílem.
 
 
Část VII.
Závěrečná ustanovení
 
Čl. 41
Společná ustanovení
1. Rozhodnutí týkající se jednotlivých členů družstva jim musí být doručeno nebo oznámeno.
2. Lhůta k podání odůvodněných námitek činí třicet dnů od doručení oznámení o vyloučení, počíná běžet dnem následujícím po dni doručení.
3. Má se za to, že došlá zásilka odeslaná s využitím provozovatele poštovních služeb došla k adresátovi třetí pracovní den po odeslání, byla-li však odeslána na adresu v jiném státu, pak patnáctý den po odeslání.
4. Doručení do vlastních rukou se vyžaduje v případech stanovených zákonem o obchodních korporacích, těmito stanovami nebo rozhodnutím členské schůze.
 
Čl. 42
Právní poměry a účinnost
1. Stanovy byly schváleny usnesením shromáždění delegátů dne 11.12.2013 jako změny dosavadních stanov družstva a nabyly účinnosti dnem 1.1.2014. současně s nabytím účinnosti zákona č. 89/20102 Sb., občanský zákoník, a zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích).
2. Změny stanov byly schváleny členskou schůzí družstva konanou dne 23.10.2023 a nabývají účinnosti až zveřejněním zápisu o podřízení se zákonu o obchodních korporacích jako celku do obchodního rejstříku.
3. Družstvo se podřizuje zákonu o obchodních korporacích, tj. zákonu č. 90/2012 Sb. v platném znění, jako celku.
 
 
 
Mělník dne 24.10.2022
 
 
 
Za představenstvo Bytového družstva Mělník 3019-3026:
 
 
………………                                                                                                             ………….. …………………….
Ing. Jiří Cvrček Ing.                                                                                                               Ludmila Růžičková
předseda představenstva místopředsedkyně představenstva