Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti BD za rok 2022

13. 11. 2023
 
Z P R Á V A
o činnosti Bytového družstva Mělník 3019–3026
předkládaná na jednání členské schůze konané dne 23. října 2023
 
Vážení členové bytového družstva,
           dámy a pánové,
 
dovolte mi seznámit vás stručně s činností představenstva od  členské schůze v červnu 2022. Představenstvo se sešlo celkem 8x,  a řešilo především provozní věci našeho družstva. V posledních letech se prováděla  běžná údržba světel, zatékání, seřizování dveří, opravy fasády apod.
 Letos se konečně podařilo zajistit  firmu na opravy dlažeb na některých lodžiích. Opravy jsme chtěli provést již v roce 2019, tehdy byl požadavek na 18 lodžií. Z důvodu epidemie covidu se celá akce opozdila a nemohli jsme dlouho sehnat dodavatele. Pomohl nám náš člen Marek Burda, který nám již byl nápomocen při zateplení domu. Tímto mu děkujeme. Provedení opravy lodžií požadovalo 35 nájemníků, ale opravili jsme jich celkem 41 a to na základě zjištění technika, který provedl kontrolu lodžií. Opravy proběhly od 28.9. do 2.10.2023.
V nabídkovém rozpočtu byla celková cena 1.577.708,- Kč na opravu 40-ti lodžií, tato cena byla dodržena. Cenu schválilo dne 13.6.2023 jednomyslně představenstvo. Děkujeme vám, že jste umožnili bezproblémovou opravu, i když hlavně ve vchodech 3019, 3020, 3023 a 3025, kde bylo nutné postavit lešení jste několik dní nemohli používat vchod do ulice Kosmonautů. Dá se však říci, že zpoždění realizace umožnilo provést opravy i tam, kde to před pěti lety ještě nebylo patrné.
 
               Na ČS v roce 2019 jsme po diskuzi snížili příspěvek do fondu oprav od 1.července ze 17,-Kč/m2 obytné plochy na 7,- Kč/m2. Na konci roku 2018 bylo ve fondu oprav 2,25 milionů korun a k 31.8.2023 již 3,683 milionů Kč. K 30.9. bylo ve FO 3,007 milionů Kč.
V říjnu ještě doplatíme za dlažby 821 tisíc, necelých 200 tisíc za výměnu měřidel na radiátorech a dalších asi 100 tisíc za instalaci a zapojení zařízení na průběžné odpočty spotřeby vody a topení. Dá se předpokládat, že ke konci roku budeme mít na FO necelé
2 miliony korun.  
         Pozitivní je, že mezi námi prakticky nejsou neplatiči. Je to i díky tomu, že urgujeme nedoplatky ihned po jednom měsíci, kdy jsou dlužné částky ještě malé.
 
       Nyní budu mluvit o průběžném měření vody a topení. Na základě rozhodnutí EÚ vydala koncem roku 2022 vláda ČR novelu zákona 67/2013 Sb. Nejzásadnější a nejdiskutovanější změnou je povinnost pravidelně, nejméně 1x měsíčně, informovat nájemce, či vlastníky o spotřebě tepla, SV a TUV. Dnes nám odpočty zajišťuje firma Koncept FAST s.r.o. 1x ročně.  Tak jako všechna ostatní družstva v Mělníku jsme tuto novou službu u Koncept FASTu objednali také. Dne 10.10. nainstalovali technici do vchodů zařízení na provádění odpočtů, které testovali.
        Je zbytečné tady dlouze diskutovat o tom, že to někteří nechcete, nebo nepotřebujete. My si to myslíme také, ale zákon musíme dodržet. Členy družstva, kteří máte e-mail oslovíme, jestli souhlasíte s poskytnutím vaší e-mailové adresy KonceptFastu. Pokud nebudete souhlasit, tak to v odpovědi sdělíte předsedovi. Ostatní dostanou přístupový kód a od ledna 2024 se budou moci průběžně informovat o spotřebě tepla, SV a TUV. Více můžeme sdělit v diskuzi.
 
        Představenstvo projednalo naši marnou snahu dojednat vyšší úrokovou sazbu na spořícím účtu u ČSOB. Proto jsme v srpnu 2022 převedli 3 miliony korun na nově založený spořící účet u MONETY. Tím získává naše družstvo zhruba 120.000,- Kč ročně na úrocích navíc.
          Několikrát jsme projednávali problémy s paní Steinerovou z 3021. Byla vážně nemocná a holdovala alkoholu. Proto po druhém požáru v jejím bytě představenstvo rozhodlo o jejím vyloučení.  Byla však odvezena do nemocnice, kde zemřela, tak ji výpověď nebyla předána.                      Z důvodu výskytu potkanů jsme 2x provedli deratizaci ve sklepech a požádali MÚ, aby totéž provedl v kanalizaci.
      V lednu a září došlo k úniku plynu u vchodů 3019 a 3025. Upozorňujeme vás, že na nástěnkách v každém vchodu jsou důležitá telefonní čísla na pohotovost plynařů, elektrikáře,    dodavatele tepla a instalatéry. Proto nám připadá divné, že nám pak vyčítáte, že už týden je ve vchodu cítit plyn a my s tím nic neděláme. To nám ale musíte nahlásit, nebo volat přímo na poruchy.
          V posledním období jsme 7x řešili s úklidovou firmou nekvalitní, nebo žádný úklid. Bylo nám slíbeno, že po umytí oken vymění v listopadu uklizečku, tím se snad vše vyřeší.
 
           Představenstvo uvítá a bude řešit případné návrhy na zlepšení kvality bydlení i činnosti družstva.
      Předpokládáme, že v diskuzi se vyjádříte k této zprávě o činnosti.
 Děkuji za pozornost