Jdi na obsah Jdi na menu
 


Navrh na usneseni

1. 10. 2023

Návrh usnesení

 

členské schůze Bytového družstva Mělník 3019-3026

svolané na den 23.10.2023 ke bodům 2. a 3. programu:

 

 

Návrh usnesení k bodu 2. programu:

 

Členská schůze Bytového družstva Mělník 3019-3026, se sídlem Kosmonautů 3021, 276 01 Mělník, IČO 25659219, schvaluje podřízení se družstva zákonu č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech jako celku.

 

Odůvodnění návrhu usnesení k bodu 2. programu:

 

V rámci přizpůsobení se stanov novelizované právní úpravě zákona o obchodních korporacích a družstvech představenstvo navrhuje rozhodnout, že družstvo se podřizuje zákonu č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech jako celku.

Možnost podřídit stanovy tomuto zákonu jako celku byla již v roce 2014, ale tehdy u bytových družstev nebyla zcela vyjasněna otázka kontinuity tohoto podřízení se zákonu jako celku ve vztahu k předchozí právní úpravě. Proto naše družstvo při přijímání stanov odpovídajících zákonu o obchodních korporacích shromážděním delegátů dne 11.12.2013 o tomto podřízení se zákonu č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech jako celku nerozhodlo, a navrhuje se toto rozhodnutí přijmout nyní.

 

 

Návrh usnesení k bodu 3. programu:

 

Členská schůze Bytového družstva Mělník 3019-3026, se sídlem Kosmonautů 3021, 276 01 Mělník, IČO 25659219 v souladu s čl. II. bod 1. zákona č. 33/2020 Sb. v rámci povinnosti přizpůsobit zakladatelské právní jednání úpravě zákona č. 90/2012 Sb. o obchodních společnostech a družstvech ve znění účinném ke dni nabytí účinnosti zákona č. 33/2020 Sb., mění stanovy bytového družstva schválené usnesením shromáždění delegátů dne 11.12.2013, které představují poslední úplné znění stanov, v dále uvedených článcích, takto:

 

  1. V čl. 4 odst. 4 písm. a) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. O přijetí za člena družstva rozhoduje představenstvo družstva na základě písemné přihlášky uchazeče o členství v družstvu. Přihláška musí obsahovat minimálně tyto údaje:
  • osobní jméno, příjmení, datum narození uchazeče o členství v družstvu, údaj o jeho trvalém pobytu a bydlišti (pokud je odlišné od místa trvalého pobytu)
  • státní příslušnost,
  • vymezení jeho členského vkladu,
  • datum žádosti a vlastnoruční podpis uchazeče o členství v družstvu.

 

  1. V čl. 5 odst. 6 písm. a) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. Přechod družstevního podílu je možný i na nezletilou fyzickou osobu, nebo fyzickou osobu, která nemá za území České republiky trvalý pobyt. Přechod družstevního podílu není možný na právnickou osobu, ani na více fyzických osob, pokud by se tím mělo založit spoluvlastnictví družstevního podílu, které je čl. 5 odst. 3 stanov vyloučeno.

 

  1. Do čl. 9 odst. 2 písm. a) se na konci věty doplňuje text:

 

včetně elektronické (emailové) adresy

 

 

  1. V čl. 10 odst. 1 se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. Členství v družstvu zaniká:
  1. dohodou o zániku členství v družstvu
  2. vystoupením člena družstva z družstva
  3. vyloučením člena družstva z družstva
  4. převodem družstevního podílu
  5. přechodem družstevního podílu
  6. smrtí člena družstva
  7. zánikem družstva bez právního nástupce,
  8. jiným zákonem stanoveným způsobem. 

 

  1. V čl. 10 odst. 3 se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. Členství v družstvu se obnovuje v případech stanovených zákonem.

 

  1. V čl. 10 odst. 6 písm. e) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. Proti rozhodnutí představenstva družstva o vyloučení člena družstva z družstva může člen družstva podat odůvodněné námitky k členské schůzi družstva, a to ve lhůtě třiceti dnů ode dne doručení rozhodnutí o vyloučení z družstva, jinak toto právo zaniká.

 

  1. V čl. 10 odst. 6 písm. g) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. Proti rozhodnutí členské schůze družstva o zamítnutí námitek, může vylučovaný člen družstva podat ve lhůtě tří měsíců ode dne doručení rozhodnutí o námitkách návrh soudu na prohlášení rozhodnutí o vyloučení z družstva za neplatné, jinak toto právo zaniká. Do doby uplynutí lhůty pro podání návrhu u soudu nebo do doby pravomocného skončení soudního řízení družstvo nemůže vůči tomuto členovi družstva uplatnit žádná práva plynoucí ze zániku jeho členství v družstvu.

 

  1. Do čl. 13 se nově doplňuje odst. 3 dále uvedeného znění, a dosavadní odst. 3 až 6 se přečíslují na odst. 4 až 7:

 

  1. Při převodu nebo přechodu družstevního podílu přechází nájem družstevního bytu na právního nástupce původního člena se všemi právy a povinnostmi s členským podílem spojenými. Nájemní smlouva mezi družstvem a novým nájemcem v tomto případě nezakládá nájemní vztah, ale deklaruje jeho existenci a pokračování, a obsahuje aktualizované osobní údaje. Družstvo při převodu nebo přechodu družstevního podílu, družstevní byt novému nájemci neodevzdává, a neodpovídá ani za stav, v němž družstevní byt zanechal právní předchůdce nového nájemce, ani za obyvatelnost nebo způsobilost družstevního bytu k nastěhování.

 

  1. V čl. 14 odst. 18 se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. Nájemce družstevního bytu není oprávněn družstevní byt nebo jeho část dát do podnájmu či výpůjčky bez předchozího písemného souhlasu družstva. Součástí písemné žádosti o vydání souhlasu musí být znění smlouvy, na základě níž nájemce družstevního bytu má v úmyslu dát družstevní byt nebo jeho část do podnájmu či výpůjčky. Souhlas vydává představenstvo družstva, nevyhradí-li si tuto pravomoc členská schůze družstva. Nevyjádří-li se představenstvo (členská schůze) k žádosti nájemce o udělení souhlasu k podnájmu do jednoho měsíce ode dne doručení písemné žádosti družstvu, považuje se souhlas k podnájmu za udělený.

 

  1. V čl. 19 se vypouští text pod písm. „c)“ a text pod písm. „d)“ se označuje jako písm. „c)“.

 

 

 

  1. V čl. 20 odst. 2 písm. b) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. volit a odvolávat členy a náhradníky členů představenstva, členy a náhradníky členů kontrolní komise a určit pořadí, podle kterého náhradníci nastupují na uvolněná místa v těchto orgánech,

 

  1. V čl. 20 odst. 2 písm. c) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. určovat výši odměny členů představenstva a kontrolní komise a schvalovat smlouvu o výkonu funkce,

 

  1. V čl. 20 odst. 2 písm. g) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

g) schvalovat řádnou, mimořádnou nebo konsolidovanou účetní závěrku a v případech stanovených

zákonem i mezitímní účetní závěrku,

 

  1. V čl. 20 odst. 2 písm. h) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. rozhodovat o rozdělení a užití zisku nebo jiných vlastních zdrojů, popř. způsobu úhrady ztráty družstva,

 

  1. V čl. 20 odst. 2 písm. r) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. rozhodovat o významných majetkových dispozicích družstva (zejm. uzavření úvěrových smluv, zástavních smluv, kupních smluv) včetně schvalování převodu nebo zastavení takové části jmění, která by znamenala podstatnou změnu skutečného předmětu činnosti družstva,

 

  1. V čl. 20 odst. 2 písm. t) se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. rozhodovat o zrušení družstva s likvidací, volit a odvolávat likvidátora a schvalovat jeho odměnu, schvalovat konečnou zprávu o průběhu likvidace a návrh na použití likvidačního zůstatku,

 

  1. V čl. 21 odst. 3 se současný text nahrazuje tímto textem:

 

  1. Svolavatel členské schůze nejméně patnáct dnů přede dnem konání členské schůze uveřejní pozvánku na členskou schůzi na informační desce družstva, a současně ji zašle členům družstva na doručovací adresu uvedenou v seznamu členů. Se souhlasem člena družstva mu lze pozvánku zaslat pouze elektronicky na adresu uvedenou v seznamu členů. Pozvánka musí být na informační desce družstva uveřejněna až do okamžiku konání členské schůze.

 

  1. V čl. 21 odst. 4 se současný text nahrazuje tímto textem a nově se doplňuje odst. 5 dále uvedeného znění:

 

  1. Pozvánka na členskou schůzi musí obsahovat alespoň:
  • firmu a sídlo družstva
  • místo a dobu zahájení členské schůze
  • označení, zda se svolává členská schůze nebo náhradní členská schůze, nebo dílčí členská schůze
  • program členské schůze a
  • místo, kde se člen družstva může seznámit s podklady k jednotlivým záležitostem programu členské schůze, pokud nejsou přiloženy k pozvánce;
  • má-li být předmětem jednání členské schůze schvalování změn stanov nebo přijetí usnesení, jehož důsledkem je změna stanov, musí být součástí pozvánky též návrh těchto změn nebo návrh usnesení.
  1. Je-li na programu členské schůze schvalování účetní závěrky, představenstvo ji zpřístupní alespoň 15 dnů přede dnem konání členské schůze v sídle družstva, nebo v jiném místě určeném v pozvánce.

 

 

  1. V čl. 22 se odst. 3 rozděluje na odst. 3 a 4 s dále uvedeným textem, nově se doplňuje odst. 5 s dále uvedeným textem, a dosavadní odstavce 4 až 6 se označují jako odst. 6 až 8:

 

  1. Souhlasu nadpoloviční většiny všech členů družstva je třeba v případě rozhodování podle Čl. 20 odst. 2. písm. a), b), e), h), n), o), p), r), s) těchto stanov.
  2. Rozhoduje-li členská schůze o schválení poskytnutí finanční asistence, o uhrazovací povinnosti člena družstva v případě ztráty družstva, o zrušení družstva s likvidací, o přeměně družstva nebo o vydání dluhopisů, je členská schůze schopna se usnášet, pokud jsou přítomny alespoň dvě třetiny všech členů družstva a usnesení musí být přijato alespoň dvěma třetinami přítomných členů družstva.
  3. Rozhoduje-li členská schůze o změně stanov ohledně podmínek, za kterých vznikne členovi bytového družstva právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, vyžaduje se souhlas tří čtvrtin všech členů družstva a souhlas těch členů družstva, kterým se při plnění podmínek pro vznik práva na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu mají změnit tyto podmínky. Rozhoduje-li členská schůze o jiné změně stanov než uvedené v předchozí větě, postačí souhlas nadpoloviční většiny všech členů družstva dle odstavce 3 tohoto článku stanov.

 

  1. V čl. 24 se současný text odst. 5 až 7 nahrazuje tímto textem:

 

  1. Vyžaduje-li zákon, aby přijetí rozhodnutí členské schůze bylo osvědčeno veřejnou listinou, návrh rozhodnutí per rollam musí mít formu veřejné listiny. V takovém případě se členům družstva zasílá kopie veřejné listiny o návrhu rozhodnutí. Ve vyjádření člen družstva uvede i obsah návrhu rozhodnutí členské schůze, kterého se vyjádření týká. Podpis člena družstva na návrhu musí být úředně ověřen.
  2. Rozhodná většina se počítá z celkového počtu hlasů všech členů družstva. Rozhodnutí je přijato dnem, v němž bylo doručeno vyjádření posledního člena družstva k návrhu, nebo marným uplynutím posledního dne lhůty stanovené pro doručení vyjádření členů družstva, bylo-li dosaženo počtu hlasů potřebného k přijetí rozhodnutí.
  3. Výsledek rozhodování per rollam, včetně dne přijetí rozhodnutí, oznámí představenstvo všem členům družstva bez zbytečného odkladu ode dne jeho přijetí, a to způsobem stanoveným pro svolání členské schůze.

 

  1. V čl. 26 se doplňuje odst. 5 s tímto textem:

 

  1. V případech stanovených zákonem se usnesení členské schůze a rozhodnutí přijaté per rollam osvědčuje veřejnou listinou. Není-li rozhodnutí osvědčeno veřejnou listinou sepsanou nejpozději do 60 dnů od jeho přijetí, nemá právní účinky.

 

  1. V čl. 29 se současný text odst. 1 nahrazuje tímto textem:

 

  1. Představenstvo má osm členů a dva náhradníky, volených a odvolávaných členskou schůzí. Náhradníci nastupují na uvolněné místo člena představenstva podle pořadí určeného při volbě členskou schůzí.

 

  1. V čl. 29 se současný text odst. 12 nahrazuje tímto textem:

 

  1. Člen představenstva může ze své funkce odstoupit. Své odstoupení oznámí písemným prohlášením, které doručí družstvu, které ho postoupí představenstvu. Odstoupení člena představenstva projednává představenstvo, a to bez zbytečného odkladu, nejpozději na svém nejbližším zasedání po doručení prohlášení člena představenstva o odstoupení. Výkon funkce končí nejpozději 3 měsíce od doručení prohlášení o odstoupení. Jestliže odstupující člen představenstva oznámí své odstoupení na zasedání představenstva, končí výkon funkce uplynutím 2 měsíců po takovém oznámení, neschválí-li představenstvo na jeho žádost jiný okamžik zániku funkce. Představenstvo je povinno s odstoupením člena představenstva seznámit nejbližší členskou schůzi a oznámit náhradníka, který nastoupil na uvolněné místo člena představenstva. Jestliže žádný náhradník na uvolněné místo člena představenstva nenastoupí, představenstvo na program členské schůze zařadí volbu nového člena představenstva.

 

  1. V čl. 33 se současný text odst. 1 nahrazuje tímto textem:

 

  1. Kontrolní komise má tři členy a jednoho náhradníka, volených a odvolávaných členskou schůzí. Náhradníci nastupují na uvolněné místo člena kontrolní komise podle pořadí určeného při volbě členskou schůzí.

 

  1. V čl. 33 se současný text odst. 9 nahrazuje tímto textem:

 

  1. Člen kontrolní komise může ze své funkce odstoupit. Své odstoupení oznámí písemným prohlášením, které doručí družstvu, které ho postoupí kontrolní komisi. Odstoupení člena kontrolní komise projednává kontrolní komise, a to bez zbytečného odkladu, nejpozději na svém nejbližším zasedání po doručení prohlášení člena kontrolní komise o odstoupení. Výkon funkce končí nejpozději 3 měsíce od doručení prohlášení o odstoupení. Jestliže odstupující člen kontrolní komise oznámí své odstoupení na zasedání kontrolní komise, končí výkon funkce uplynutím 2 měsíců po takovém oznámení, neschválí-li kontrolní komise na jeho žádost jiný okamžik zániku funkce. Kontrolní komise je povinna o odstoupení člena kontrolní komise informovat představenstvo a oznámit náhradníka, který nastoupil na uvolněné místo člena kontrolní komise. Jestliže žádný náhradník na uvolněné místo člena kontrolní komise nenastoupí, představenstvo na program nejbližší členské schůze zařadí volbu nového člena kontrolní komise.

 

  1. V čl. 42 se mění nadpis a současný text čl. 42 se nahrazuje tímto textem:

 

Právní poměry a účinnost

  1. Stanovy byly schváleny usnesením shromáždění delegátů dne 11.12.2013 jako změny dosavadních stanov družstva a nabyly účinnosti dnem 1.1.2014. současně s nabytím účinnosti zákona č. 89/20102 Sb., občanský zákoník, a zákona č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích).
  2. Změny stanov byly schváleny členskou schůzí družstva konanou dne 18.10.2021.
  3. Družstvo se podřizuje zákonu o obchodních korporacích, tj. zákonu č. 90/2012 Sb. v platném znění, jako celku.

 

 

Odůvodnění návrhu usnesení k bodu 3. programu o změně stanov:

Zákon č. 33/2020 Sb. významně novelizující zákon č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích a družstvech, v čl. II. bod 1. zákona uložil družstvu povinnost přizpůsobit stanovy novelizované úpravě zákona č. 90/2012 Sb. Představenstvo připravilo návrh změn stanov družstva, které přizpůsobují stanovy změnám vyplývajícím ze zákonů č. 33/2020 Sb. a č. 163/2020 Sb. novelizujícím zákon o obchodních korporacích a družstvech s tím, že po schválení změn stanov členskou schůzí představenstvo vyhotoví úplné znění platných stanov.